Πόση καφεΐνη μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά;

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις την λέξη καφεΐνη;

Μα φυσικά ένα φλιτζάνι καφέ!

Έτσι ξεκινάει η καθημερινή πρωινή ρουτίνα για τους περισσότερους από εμάς.

Σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει τουλάχιστον ένα προϊόν με καφεΐνη καθημερινά.
1

Aυτό οφείλεται κυρίως στην επίδραση που έχει η καφεΐνη στο σώμα και το μυαλό.

Βελτιώνει την απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής αντοχής, μειώνει την κόπωση και ενισχύει την πνευματική εγρήγορση και συγκέντρωση.

Ποια τρόφιμα περιέχουν καφεΐνη;

Εκτός από τον καφέ όπου η συγκέντρωση καφεΐνης ποικίλλει, καφεΐνη περιέχουν ακόμη:

  • Διάφορες ποικιλίες από τσάι (πράσινο, μαύρο, Yerba Mate)
  • Αναψυκτικά τύπου cola: 500 ml αναψυκτικό τύπου cola περιέχει ~47mg καφεΐνης
  • Ενεργειακά ποτά

    250ml red bull περιέχει ~75mg καφεΐνης 

    250ml Monster περιέχει ~85mg καφεΐνης
  • Κακάο: 1κ.σ κακάο περιέχει 11,5mg καφεΐνης
  • Σοκολατούχο γάλα : 1 φλιτζάνι (240ml) περιέχει ~8 mg καφεΐνης
  • Σοκολάτα: διαφέρει ανάλογα με την περιεκτικότητα της σε κακάο

    Μισή σοκολάτα υγείας (50γρ) περιέχει ~25mg καφεΐνης

    Μισή σοκολάτας γάλακτος (50γρ) περιέχουν ~2-5mg καφεΐνης
  • Προϊόντα που περιέχουν guarana

Πόση καφεΐνη μπορώ να λαμβάνω καθημερινά;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έως 400mg καφεΐνης ημερησίως είναι ασφαλής για τους υγιείς ενήλικες.


Σε ορισμένους ενήλικες όταν λαμβάνονται 100mg καφεΐνης κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια και την ρουτίνα του ύπνου.


Για έγκυες και θηλάζουσες  η πρόσληψη καφεΐνης έως και 200 mg την ημέρα δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβρύου.


Τα παιδιά και οι έφηβοι λαμβάνουν κυρίως καφεΐνη από την κατανάλωση αναψυκτικών, σοκολάτας και ενεργειακών ποτών (κυρίως έφηβοι). Ο EFSA προτείνει ένα ασφαλές όριο τα 3mg καφεϊνης /kg σωματικού βάρους την ημέρα.

Heckman M.A et al., Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in Foods: A Comprehensive Review on Consumption, Functionality, Safety, and Regulatory Matters. Journal of Food Science, 2010. Volume75, Issue3


https://www.efsa.europa.eu/


https://fdc.nal.usda.gov/


https://www.fda.gov/

Share: