Αθλητική τριάδα – τι γνωρίζουμε για το φαινόμενο αυτό;

Athlitiki

Τι είναι η αθλητική τριάδα;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτών και Γυναικολόγων η αθλητική τριάδα είναι μια ιατρική κατάσταση που παρατηρείται σε γυναίκες που είναι φυσικά δραστήριες και περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που το άθλημα τους απαιτεί ένα χαμηλό σωματικό βάρος, όπως είναι η ενόργανη γυμναστική,  ο χορός, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και η ενόργανη κολύμβηση.

1
Η αθλητική τριάδα είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας της ενέργειας, δηλαδή η αθλήτρια καταναλώνει λιγότερη ενέργεια (τροφή) από αυτή που καίει (μέσω της φυσικής δραστηριότητας).

Επομένως, σε τέτοιες περιπτώσεις η κύρια παρέμβαση περιλαμβάνει την προσαρμογή της ενεργειακής δαπάνης και την διαθεσιμότητα ενέργειας.

Ο περιορισμός της πρόσληψης ενέργειας (θερμίδων), ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, φαίνεται να βελτιώνει την αναπαραγωγική ικανότητα.

Πιο συγκεκριμένα η διατροφή για την επίτευξη απώλειας βάρους ή την διατήρηση ενός υγιούς βάρους προϋποθέτει την ενσωμάτωση συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα με τα εξής χαρακτηριστικά:

Τι πιθανούς κινδύνους εγκυμονεί η αθλητική τριάδα;

Η δυσλειτουργία της εμμηνόρροιας, συμπεριλαμβανομένης της αμηνόρροιας, σε μια γυναίκα αθλητή μπορεί να είναι η αρχική παρουσίαση της αθλητικής τριάδας.

Η πρωτοπαθής αμηνόρροια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για κάθε έφηβο που δεν έχει φθάσει στην εμμηναρχή μέχρι την ηλικία των 15 ετών, ενώ η δευτερογενής αμηνόρροια ορίζεται ως έλλειψη εμμήνου ρύσεως που υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Ένα από τα αποτελέσματα της αμηνόρροιας, όπως παρατηρείται στην αθλητική τριάδα, είναι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση στην οστική πυκνότητα.

Η χαμηλή οστική πυκνότητα αναφέρεται στο 22-50% των ελίτ αθλητριών σε σύγκριση με το 12% του γενικού πληθυσμού .

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα τείνουν να είναι τα υψηλότερα στις νεαρές αθλήτριες που αρχίζουν έντονη άσκηση πριν από την έναρξη της έμμηνου ρύσης τους. Αυτές οι αθλήτριες  έχουν αυξημένες πιθανότητες καθυστερημένης εμμηνόρροιας και  εξασθένιση της ανάπτυξης τους με μεταγενέστερη εμμηνορρυσιακή δυσλειτουργία.

Να θυμόμαστε ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν την οστεοπόρωση και το κάταγμα, την ψυχολογική επίδραση σε περίπτωση διαταραχής της τροφής και τη μείωση των αθλητικών επιδόσεων.

Τι είναι σημαντικό να αξιολογείται στις αθλήτριες

Η χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα, με ή χωρίς διατροφική διαταραχή, μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική υγεία με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και άγχους.

Ο ρόλος της διατροφής. Τι συστήνεται;

Οι συνέπειες αυτών των κλινικών καταστάσεων ενδέχεται να μην είναι εντελώς αναστρέψιμες, επομένως η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η παρέμβαση είναι κρίσιμες.
  1. Committee on Adolescent Health Care;  Female Athlete Triad. Committee Opinion. June 2017, No 702; 1-8
  2. Amanda K. Weiss K., Suzanne Hecht; The Female athlete triad : Clinical report. Pediatrics. August 2016, Volume 138, No 2
Share: