Αθλητική τριάδα – τι γνωρίζουμε για το φαινόμενο αυτό;
Τι είναι η αθλητική τριάδα;
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτών και Γυναικολόγων η αθλητική τριάδα είναι μια ιατρική κατάσταση που παρατηρείται σε γυναίκες που είναι φυσικά δραστήριες και περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:
- χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας με ή χωρίς διαταραγμένη κατανάλωση τροφής
- δυσλειτουργία της εμμήνου ρύσης
- χαμηλή οστική πυκνότητα
Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που το άθλημα τους απαιτεί ένα χαμηλό σωματικό βάρος, όπως είναι η ενόργανη γυμναστική, ο χορός, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και η ενόργανη κολύμβηση.
Επομένως, σε τέτοιες περιπτώσεις η κύρια παρέμβαση περιλαμβάνει την προσαρμογή της ενεργειακής δαπάνης και την διαθεσιμότητα ενέργειας.
Ο περιορισμός της πρόσληψης ενέργειας (θερμίδων), ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, φαίνεται να βελτιώνει την αναπαραγωγική ικανότητα.
Πιο συγκεκριμένα η διατροφή για την επίτευξη απώλειας βάρους ή την διατήρηση ενός υγιούς βάρους προϋποθέτει την ενσωμάτωση συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα με τα εξής χαρακτηριστικά:
Τι πιθανούς κινδύνους εγκυμονεί η αθλητική τριάδα;
Η δυσλειτουργία της εμμηνόρροιας, συμπεριλαμβανομένης της αμηνόρροιας, σε μια γυναίκα αθλητή μπορεί να είναι η αρχική παρουσίαση της αθλητικής τριάδας.
Η πρωτοπαθής αμηνόρροια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για κάθε έφηβο που δεν έχει φθάσει στην εμμηναρχή μέχρι την ηλικία των 15 ετών, ενώ η δευτερογενής αμηνόρροια ορίζεται ως έλλειψη εμμήνου ρύσεως που υπερβαίνει τις 90 ημέρες.
Ένα από τα αποτελέσματα της αμηνόρροιας, όπως παρατηρείται στην αθλητική τριάδα, είναι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση στην οστική πυκνότητα.
Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα τείνουν να είναι τα υψηλότερα στις νεαρές αθλήτριες που αρχίζουν έντονη άσκηση πριν από την έναρξη της έμμηνου ρύσης τους. Αυτές οι αθλήτριες έχουν αυξημένες πιθανότητες καθυστερημένης εμμηνόρροιας και εξασθένιση της ανάπτυξης τους με μεταγενέστερη εμμηνορρυσιακή δυσλειτουργία.
Τι είναι σημαντικό να αξιολογείται στις αθλήτριες
- Είναι σημαντικό να αξιολογείται η πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, το ιστορικό της έμμηνου ρύσεως και η ύπαρξη καρδιακής αρρυθμίας συμπεριλαμβανομένου της βραδυκαρδίας.
- Η εξέταση για διαταραχή της τροφής είναι μια σημαντική πτυχή της θεραπείας της αθλητικής τριάδας. Πρέπει να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τον τύπο άσκησης και την ποσότητα, τις διακυμάνσεις του βάρους, τον περιορισμό ή την απομάκρυνση των τροφών, την ικανοποίηση της συνολικής εικόνας του σώματος, του φόβου για αύξηση βάρους ή κατανάλωση λίπους.
Ο ρόλος της διατροφής. Τι συστήνεται;
- Βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου το οποίο με την σειρά του θα ενισχύσει τη συνολική θρεπτική κατάσταση και μπορεί να αντιστρέψει την εμμηνορρυσιακή δυσλειτουργία, επιστρέφοντας έτσι την αθλήτρια σε φυσιολογική αναπαραγωγική λειτουργία.
- Εμπλουτισμός σε μικροθρεπτικά συστατικά που φαίνεται ότι στην διατροφή των γυναικών με αθλητική τριάδα είναι χαμηλά όπως είναι το ασβέστιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, o σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
- Committee on Adolescent Health Care; Female Athlete Triad. Committee Opinion. June 2017, No 702; 1-8
- Amanda K. Weiss K., Suzanne Hecht; The Female athlete triad : Clinical report. Pediatrics. August 2016, Volume 138, No 2
Αηδονίτσα Παυλίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος