7+1 λόγοι για προσθέσεις το γιαούρτι στην διατροφή σου
Σκέψου ένα τρόφιμο που είναι ταυτόχρονα δροσιστικό, θρεπτικό, και τόσο ευέλικτο που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το γιαούρτι, πέρα από την υπέροχη γεύση του, γιατί χρειάζεται να το ενσωματώσεις στη διατροφή σου; Παρακάτω θα ανακαλύψεις 7+1 λόγους που κάνουν το γιαούρτι έναν αληθινό σύμμαχο της υγείας και της ευεξίας σου.
- Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι μια καλή πηγή προβιοτικών.
2.Η ζύμωση που έχει υποστεί το γιαούρτι μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα κάποιων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.
3. Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών αμινοξέων υψηλής βιολογικής ποιότητας και γενικά περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το γάλα.
4. Προλαμβάνει τα κατάγματα στους ηλικιωμένους και διατηρεί την υγεία στα οστά αφού αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ασβεστίου και μαγνησίου.
5. Υποστηρίζει την Υγεία του Δέρματος. Τα θρεπτικά συστατικά στο γιαούρτι, όπως ο ψευδάργυρος, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της όψης του δέρματος.
6. Μπορεί να σε ανακουφίσει από την δυσκοιλιότητα. Με την καθημερινή χορήγηση του γιαουρτιού για 4 εβδομάδες σε 86 άτομα με δυσκοιλιότητα, o Li Υ. et al, 2022 παρατήρησε ότι αρκετά συμπτώματα δυσκοιλιότητας και οι επιπτώσεις τους στην ποιότητα ζωής των ασθενών βελτιώθηκαν.
7. Το γιαούρτι μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την διάρκεια του ύπνου σου σύμφωνα με την μελέτη CASPIAN-V που έγινε σε 14.274 μαθητές ηλικίας 6-18 ετών.
8. Ιδανικό για Μετά την Άσκηση: Το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για σνακ μετά την προπόνηση, προσφέροντας πρωτεΐνη και ενυδάτωση στον οργανισμό.
- El-Abbadi N.H. et al., Yogurt: role in healthy and active aging, Am J Clin Nutr. 2014; 99(5): 1263S–1270S.
- Fernandez M.A. et al., Potential Health Benefits of Combining Yogurt and Fruits Based on Their Probiotic and Prebiotic Properties, Adv Nutr. 2017 Jan; 8(1): 155S–164S
- Li Υ. et al., Specially designed yogurt supplemented with combination of pro- and prebiotics relieved constipation in mice and humans, Nutrition. 2022:103-104:111802