Διατροφή & τηλεεργασία

Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουμε μια νέα καθημερινότητα δουλεύοντας από το σπίτι και σίγουρα μία από τις προκλήσεις που έχει κάποιος να αντιμετωπίσει είναι και η τροφή.

Διατροφικές συνήθειες όπως το τσιμπολόγημα, το zapping στο ψυγείο ή η αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις που οδηγούν σε πολύωρη αποχή από το φαγητό είναι διατροφικές παγίδες που καλούμαστε να διαχειριστούμε αν θέλουμε να αισθανόμαστε ευεξία.

1

Βήματα οργάνωσης για καλύτερη διαχείριση:

1. Προγραμματίζουμε την ημέρα μας

Είναι σημαντικό η ημέρα να έχει δομή, δηλαδή να ορίζουμε σαφείς ώρες έναρξης και τερματισμού της εργασίας μας. Αυτό μας βοηθάει κατ’ επέκταση να οργανώσουμε και την διατροφή μας.

2. Ψωνίζουμε με λίστα

Είτε κάνουμε τα ψώνια μας στο supermarket είτε ηλεκτρονικά επιλέγουμε να έχουμε φτιάξει μία λίστα με όσα χρειαζόμαστε και να είμαστε χορτάτοι. Όταν ψωνίζουμε πεινασμένοι γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε τροφές πιο επεξεργασμένες (περισσότερο αλάτι, ζάχαρη, βελτιωτικά γεύσης) με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να διαχειριζόμαστε και την κατανάλωση τους.

Για να δημιουργήσεις γευστικά και υγιεινά γεύματα γρήγορα και εύκολα, σχεδίασε τη λίστα για τα ψώνια έτσι ώστε κάθε εβδομάδα να έχεις τρόφιμα από κάθε κατηγορία: φρούτα – λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά – σπόρους , πηγές πρωτεΐνης (αυγά, ψάρια, κοτόπουλο, κρέας, όσπρια).

Ομαδοποίησε τα τρόφιμα της λίστας ανάλογα με την θέση τους στο σούπερ μάρκετ αφού έτσι κερδίζεις χρόνο και αποφεύγεις να περάσεις από διαδρόμους με τρόφιμα που δεν χρειάζεσαι.

Τα φρούτα εποχής και οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι απαραίτητα συστατικά τόνωσης & ευεξίας.

3. Προετοιμάζουμε τα γεύματα και τα σνακ

Είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί κανείς και να είναι παραγωγικός όταν πεινάει ή το σάκχαρο στο αίμα του είναι χαμηλό. Το να έχεις τρία βασικά γεύματα καθημερινά (πρωινό – κύριο γεύμα – ελαφρύ γεύμα)  και δύο σνακ σε αποτρέπει από το τσιμπολόγημα και παράλληλα αισθάνεσαι πιο αποδοτικός και αποτελεσματικός.

4. Φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε

Η σωστή υδάτωση ενισχύει το αίσθημα της ευεξίας και συμβάλλει στην μείωση του άγχους ενώ φροντίζει παράλληλα την σωστή λειτουργία του εντέρου. Μπορείς λοιπόν να έχεις ένα μπουκάλι νερό σε σημείο που έχεις οπτική επαφή για τον υπενθυμίζεις στον εαυτό σου.

Αν φροντίζεις να είσαι σταθερός και συνεπής με την πρόσληψη του καθημερινά θα σε ανταμείβει με καθαρότητα του νου και σώμα σε εγρήγορση.

5. Μαθαίνουμε να είμαστε Mindful – eaters

Αυτό πρακτικά σημαίνει:

5. Μαθαίνουμε να είμαστε Mindful – eaters

Το να είσαι συνειδητός με την τροφή, αλλάζει την εστίαση σου σε σχέση με αυτή, δηλαδή αντί να μετράς θερμίδες αρχίζεις να εστιάζεις με το πως αισθάνεσαι καταναλώνοντας την τροφή.

Γλιτώνοντας τον χρόνο που απαιτείται από και προς την εργασία σου θα μπορούσες να τον αξιοποιήσεις προς όφελος σου δημιουργώντας μια νέα ρουτίνας κίνησης. Ένας περίπατος για παράδειγμα κάθε πρωί πριν ξεκινήσεις την τηλεεργασία σου θα σε γεμίσει με ενέργεια και θετική διάθεση ή το να επιλέξεις να κάνεις κάποιες ασκήσεις stretching θα σε αποφορτίσει και θα σε ηρεμήσει στο τέλος της ημέρας

Αν αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για εσένα επέλεξε να βάλεις ένα μικρό στόχο για κάθε εβδομάδα που έρχεται και να παρατηρήσεις πως αυτή η νέα συνήθεια επηρεάζει εσένα σωματικά (π.χ ενέργεια) και ψυχολογικά (π.χ αισιοδοξία).

Ο καιρός μας επιτρέπει ακόμη εξωτερικές δραστηριότητες όπως μια βόλτα με το ποδήλατο, το τρέξιμο και το κολύμπι οπότε..

..δες τον χρόνο που κέρδισες από τις μετακινήσεις σαν ένα δώρο για να κάνεις κάτι για εσένα!

Share:

Αηδονίτσα Παυλίδη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος