Διατροφικά tips για τα Χριστούγεννα

Πως να απολαύσετε τις γιορτές και τα γιορτινά τραπέζια με τους αγαπημένους σας χωρίς ενοχές!

Διανύοντας τον τελευταίο μήνα του χρόνου και πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, δημιουργούνται πολλές σκέψεις γύρω από την διατροφή μας όπως:

«Δεν θα τα καταφέρω να πειθαρχήσω τις ημέρες των Χριστουγέννων!»

«Δεν θα φάω κανένα γλυκό μέσα στις γιορτές.»

«Θα ξεκινήσω διατροφή ξανά με το νέο έτος.»

«Στις γιορτές δεν πειράζει να φάω παραπάνω.»

 

Σου είναι γνώριμη κάποια από τις παραπάνω σκέψεις;

Όλες αυτές οι σκέψεις γύρω από την διατροφή αγγίζουν 2 άκρα δηλαδή είτε είμαστε υπερβολικά αυστηροί με το φαγητό ή από την άλλη σαν να ενισχύουμε την υπερκατανάλωση φαγητού.

Εδώ είναι σημαντικό να σταθούμε για λίγο και να αναρωτηθούμε αν πρέπει να γίνονται όλα τέλεια με την διατροφής μας ή τελείως καταστροφικά!

Διατροφικά tips για τις ημέρες των Χριστουγέννων:

  1. Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα πλήρες πρωινό!

Μπορείς να φτιάξεις ένα πλήρες πρωινό με τις 3 βασικές ομάδες τροφίμων:  την ομάδα των φρούτων, την ομάδα των δημητριακών και την ομάδα των γαλακτοκομικών. Θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου!

2. Οπτικοποίησε το πιάτο σου!

Πολλές φορές όταν βρισκόμαστε μπροστά σε πληθώρα φαγητών, μπορεί να μας δημιουργηθεί μια μικρή σύγχυση. Εδώ μας βοηθά το να τοποθετήσουμε στο πιάτο μας ότι εμείς επιθυμούμε έτσι ώστε να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα.

1

3. Χρησιμοποίησε όλες σου τις αισθήσεις κατά την διάρκεια του φαγητού!

Με βάση ποιες αισθήσεις επιλέγω τι θα καταναλώσω; Δημιούργησε το πιάτο σου έχοντας στο μυαλό σου να ικανοποιήσεις όλες σου τις αισθήσεις (όραση, αφή, ακοή, μυρωδιά, γεύση). Είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσεις πολύ περισσότερο!

4. Κουραμπιές ή μελομακάρονο; Ότι επιθυμείς είναι η απάντηση!

Καλό είναι να επιλέγουμε την τροφή με γνώμονα την επιθυμία μας!  Αν αισθάνομαι επιρρεπής και επιθυμώ να διαχειριστώ την ποσότητα των γλυκών μπορούν να αποφασίσω ποια ώρα της ημέρας θα ήθελα να το καταναλώσω και να θέσω ένα όριο που να είναι οκ για εμένα.

5. Πόσο αλκοόλ μπορώ να καταναλώνω;

Η Συνιστώμενη ποσότητα για τις γυναίκες είναι 1 μερίδα – ποτό την ημέρα ενώ για τους άντρες 2 μερίδες αλκοόλ -ποτά. Καλό είναι βέβαια να θυμόμαστε ότι δεν μας προσφέρει κάποιο θρεπτικό στοιχείο για τον οργανισμό μας ενώ η υψηλή κατανάλωση του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.

6. Φρόντισε να είσαι δραστήριος/α!

Επέλεξε μια μορφή κίνησης που να σε εκφράζει και να σε ευχαριστεί!! Θέσε ρεαλιστικούς και μικρούς στόχους για να είναι εφικτοί!!

Mην ξεχνάς οι ενοχές μας απομακρύνουν από τον εαυτό μας και από το τι χρειάζεται το σώμα μας! Διασκέδασε, συζήτησε, έλα πιο κοντά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!!

Καλές γιορτές!!!