10 Λόγοι Για Να Πιεις Πράσινο Τσάι

10 λόγοι για να πίνεις πράσινο τσάι

Ένα ρόφημα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Το πράσινο τσάι προέρχεται από τα εκχυλίσματα των φύλλων του φυτού Camellia Sinensis. Είναι ένα πλούσιο σε πολυφαινόλες (κατεχίνες) ρόφημα που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως θεραπευτικό βότανο στην Κινέζική Ιατρική.

Στο εμπόριο μπορείς να βρεις πολλά διαφορετικά είδη πράσινου τσαγιού που ταξινομούνται ανάλογα με την γεύση και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Το πιο δημοφιλές είδος πράσινου τσαγιού που καταναλώνεται είναι το Sencha, το οποίο παρασκευάζεται κυρίως στην Ιαπωνία.

Η καλύτερη πηγή κατεχινών είναι το πράσινο τσάι που δεν έχει υποστεί ζύμωση.

Οι κατεχίνες είναι οι κύριες πολυφαινολικές ενώσεις του πράσινου τσαγιού και όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του σε αυτές τις ενώσεις , τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντιοξειδωτική του δράση.
Πράσινο Τσάι Οφέλη

10 λόγοι για να πίνεις πράσινο τσάι καθημερινά

  1. Έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την αθηροσκλήρωση, μειώνει τα συνολικά επίπεδα λιπιδίων και βελτιώνει την αναλογία LDL προς HDL.

2. Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει έως και 200 ​​mg EGCG (ένα είδος κατεχινών), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτικά/χημειοθεραπευτικά αποτελέσματα έναντι πολλών τύπων καρκίνων.

1

3. Βοηθά στην μείωση της κατακράτησης υγρών.

4. Βελτιώνει την γνωστική λειτουργία και την μνήμη.

Μια συγχρονική μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα με 2015 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών έδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού μείωσε τον επιπολασμό της νόσου του Αλτσχάιμερ και την γνωστική εξασθένιση.

5. Όταν η κατανάλωση εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού συνδυάζεται με την καφεΐνη αυξάνει την θερμογένεση του σώματος και κατ΄επέκταση την οξείδωση του λίπους, ωστόσο αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με την φυλή, τη δόση και το σωματικό βάρος του ατόμου.

Πράσινο Τσάι

6. Η θεανίνη ,ένα αμινοξύ, το οποίο βρίσκεται φυσικά στα φύλλα του πράσινου τσαγιού μας προστατεύει από τα συμπτώματα που προκαλεί το στρες.

Μελέτη που εξέτασε τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού με μειωμένη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, στο στρες και στην ποιότητα του ύπνου μεσήλικων ατόμων έδειξε δείχνει ότι η πρόσληψη πράσινου τσαγιού με χαμηλή  περιεκτικότητα σε καφεΐνη  μπορεί να μειώσει το άγχος σε μεσήλικες και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου τους.

7.  Οι πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάι προστατεύουν το δέρμα μας από την φωτογήρανση.

8. Το πράσινο τσάι μειώνει επίσης τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες δηλαδή μειώνει την ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών συστημάτων στο σώμα.

Η παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS)  λόγω οξειδωτικού στρες μπορεί επίσης να παρεμβαίνει στην αναπαραγωγική ικανότητα των οργανισμών προκαλώντας μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος και μειωμένη ζωτικότητα στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες μπορεί να αναστείλει την ωρίμανση των ωαρίων. Ένα είδος κατεχινών (EGCG) που περιέχεται στο πράσινο τσάι παρατηρήθηκε ότι μειώνει το επίπεδο των ROS και προσδίδει αντιοξειδωτική δράση.

9. Έχει ιδιότητες αντικαταθλιπτικές και νευροπροστατευτικές, ενώ παράλληλα ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία.

10. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν επίσης παρατηρηθεί ότι παρουσιάζουν πιθανές επιδράσεις στην αναστολή της τερηδόνας και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μαζί με αντιβακτηριακές & αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

1 φλιτζάνι (240mL) παρασκευασμένο πράσινο τσάι  μπορεί να παρέχει συνολικά περίπου 304mg κατεχίνες, με 187 mg EGCG (γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3).

Καλό είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση του πράσινου τσαγιού γιατί υπάρχει κίνδυνος ηπατοτοξικότητας.

Ένα ασφαλές επίπεδο πρόσληψης  για τα ροφήματα πράσινου τσαγιού για ενήλικες με φυσιολογική ηπατική λειτουργία είναι 704 mg EGCG/ημέρα ενώ αντίστοιχα για συμπληρώματα διατροφής πράσινου τσαγιού με μορφή κάψουλας είναι 338 mg EGCG/ημέρα.

1. Hua J, Websterb D, Caoc J, Shaod A, The safety of green tea and green tea extract consumption in adults – Results of a systematic review. Regul Toxicol Pharmacol. 2018 Jun;95:412-433.

2. J Huang J, Wang Y, Xie Z , Zhou Y, Zhang Y, Wan X, The anti-obesity effects of green tea in human intervention and basic molecular studies. European Journal of Clinical Nutrition (2014) 68, 1075–1087

3. Prasanth M.I, Sivamaruthi B.S, Chaiyasut C,  Tencomnao T. A Review of the Role of Green Tea (Camellia sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy. Nutrients. 2019 Feb; 11(2): 474.

4. Unno K, Noda S, Kawasaki Y, Yamada H, Morita A, Iguchi K, Nakamura Y, Reduced Stress and Improved Sleep Quality Caused by Green Tea Are Associated with a Reduced Caffeine Content. Nutrients . 2017 Jul 19;9(7):777